Asha Deep

Idag fick vi en bild skickad till oss från Pradeep, han som var med oss på de flesta av alla projekt nere i Delhi och jag tror inte att jag och Sofia hade fått så mycket information och material till vårat projekt om det inte var för honom. Tack Pradeep!

Den här bilden visar lugnet före stormen, det tog några minuter för oss att ta oss fram till bilen^^

Taj Mahal

Nu har det gått några dagar sen vi landade på Arlanda flygplats, helt slut efter en ca 25 timmar lång resa. Vi har börjat smälta förra veckan och vad vi fick se och göra. Vi har fortfarande inte berättat om sista dagen i Agra och tänkte göra det nu.
Vi gick upp tidigt på morgonen och åkte till Taj Mahal. Jag, Suzanna, började gråta än en gång:) Det var vackrare än vad vi hade kunnat föreställa oss. Taj Mahal är alltså ett minnesmonument och en grav som en mogulhärskare lät uppföra till minne av sin älskade fru, Mumtaz Mahal. Det sista han sa innan hon dog var att världen aldrig skulle glömma hennes namn. Han lyckades rätt bra. Både mogulhärskaren och hans fru är begravda här.

Bilderna är tagna med en timmes mellanrum:)

Efter Taj Mahal började jag nästan gråta av hunger, så vi åt lunch:)
Sen åkte vi till "Mini Taj Mahal" som vi glömt det riktiga namnet på. Det var något äldre än det riktiga och det var fler gravar där. Det var en annan moguls fru som lät uppföra detta monument till minne av sina föräldrar.


Efter det åkte vi vidare till Agra Fort. Vi tyckte att det var finare än Red Fort.

Här bodde konkubinerna.
Sen åkte vi till olika affärer och shoppade lite innan vi åkte tillbaka till hotellet för att där njuta av en halvtimmes sol. Vi fikade lite i trädgården innan vi packade ihop och började en lång resa mot Sverige.

/Suzanna & Sofia

Kontrasten

Nu är vi hemma i Sverige igen:D Ingen höjdare med tanke på vädret...

Idag:


I förrgår:

/Suzanna & Sofia

Agra!

Hej från Agra!

Ja, nu är vi alltså i Agra som ligger några mil söder om Delhi. Dagen har ägnats åt att åka bil, jag vaknade för övrigt till synen av en ap-rumpa tryckt mot bilrutan till vänster om mig (vi skulle stanna några minuter och betala gränsavgift). Ingen vacker syn att vakna till måste jag tillägga. På vägen såg vi några vackra tempel, jag kom på en bil-lek som gjorde att nästan alla blev osams eftersom jag anpassade reglerna allt eftersom. Jag vann!:D

När vi kom fram till det fantastiskt underbara hotellet som vi aldrig vill lämna, lade vi oss direkt vid poolen och för första gången sen vi kom hit var vi i solen mer än 20 minuter. Jag gjorde även en hennatatuering.

Det har smällt en massa fyrverkerier de senaste 3 dagarna på grund av Diwali-firande och visste vi inte bättre så skulle vi tro att det var krig. Raketerna låter inte alls som de gör hemma.

Nu är vi hemkomna från en helt okej middag och imorgon ska vi upp tidigt och se Taj Mahal! Dream come true:’D

Ett monument på väg till Agra.

Vårt underbara hotellrum.

Min hand innan hennan har torkat:)

/Suzanna & Sofia


Happy Delhiwali!!

Happy Diwali!

Idag har vi bara åkt runt till olika monument och kollat på dem. Vi började med India Gate. Det är ett minnesmonument för de som dött i en massa olika krig bl. a. Första världskriget. Det finns en eld under India Gate som konstant brinner.

Sedan åkte vi vidare till Qutb Minar som säga vara en länk mellan himlen och jorden. Jag fick gåshud. Tornet konstruerades på 1200-talet och är ca 73 meter.

Efter att ha ställt upp på flera bilder med indiska familjer var det dags för lunch och det åt vi på ett nybyggt ställe som hette RXB. Där kom det in en vis man och välsignade stället inför Diwali.

Efter det hämtade vi ut våra skräddarsydda sarees och småshoppade lite. En kort fika på det och sen åkte vi hem i en tuk-tuk, med samma förare som vi hade förra gången (åter igen, Delhi är oerhört litet…).

Nu på eftermiddagen har jag och Sofia provat våra sarees. Mannen i receptionen ringde oss tre gånger på 15 minuter, han är total förälskad i Sofia, eller mig, vi vet inte så noga^^ Han undrade i alla fall om Sofia ville fancy med honom. Hon tackade glatt nej och önskade honom Happy Diwali. Sen gick vi ner till Jessica och utbytte Diwali-gifts och så ville hon fota oss ute i trädgården. Då sprang receptionisten ut och var med. Han sa att vi såg ut som Indian Angels. Tack.

Framför India Gate.

Framför India Gate med indisk familj (konsten att ta fokus från monumenten^^)

Qutb Minar:)

Jag och en indisk familj:)

Den lyckliga receptionisten.

/Suzanna & Sofia


En pelefant?

Hello people!

Denna dag började vi på Rädda Barnens center vid Nehru Place som vi var på i måndags. Jag hade hoppats på att få träffa Tony igen men han var tyvärr inte där. Vi fick istället träffa en massa andra barn samt intervjua dem. Vi var där tillsammans med ett annat team från UK. Det var tre personer som jobbade för J. P. Morgan som var där tillsammans med en kvinna från Save the Children UK. Jättetrevliga människor.

Vi åkte senare tillsammans vidare till Bluebells School som är en lite finare skola här i Delhi, där några barn från centret vid Nehru Place numera går eftersom Rädda Barnen hjälper några av gatubarnen med lite finare utbildning. Där ägnade vi några timmar åt att titta på olika klassrum (jag och Sofia blev överväldigade av språkrummet) samt dricka te med en kvinna som var ansvarig för samarbetet mellan Rädda Barnen. När vi gick fick vi Diwali-presenter. Vi sa hejdå och åkte för att äta lunch.

Efter lunchen var det dags för att se lite sevärdheter. Vi började med Humayun’s Tomb. Det var fantastiskt vackert och vi var där väldigt länge.

Efter det körde vår chaufför oss till en affär där vi skulle vara i max 10 minuter. Efter ca 40 minuter kom vi ut väldigt mycket fattigare, men ack så nöjda.

Sen tog vi en sväng förbi Lotus Templet. Det är ett modernt tempel utan någon specifik religion, alla är välkomna.

Vi avslutade med Delhi Haat där vi tillbringade två timmar, vi drack te, intalade säljarna att elephant hette pelefant på svenska, satt i en soffa och kollade på allt fint som visades för oss och kom återigen ut lite fattigare. Där stötte vi för övrigt på de andra från UK. Delhi är litet...

Vi är nu hemkomna från en vegetarisk restaurang där vi åt väldigt speciell indisk mat.

Jag, Orla, Simon, Asif, Kate och Sofia.
Humayun's Tomb.
Lotus Templet på kvällen.
Det är tröttsamt att shoppa här;)

/Suzanna & Sofia


Delhicious!

Hej hej!

Denna dag har varit otroligt lång liksom gårdagen. Det har varit mycket att ta in. Det första vi gjorde på morgonen var att åka till en skola för fattiga barn/föräldralösa barn som hette Asha Deep Foundation. Där fick vi en pratstund med rektorn Jothi, en jättemysig indiska, och vi fick se på en kort film om hur det såg ut i just det området och hur skolan fungerar för barnen. Vi fick dessutom chansen att prata med 7 ungdomar om deras framtidsdrömmar och hur det var på skolan. En av flickorna drömmer om att bli en stor dansare så efter intervjuerna fick vi en privat dansuppvisning. Efter dansuppvisningen var det dags att åka vidare och när vi gick över skolgården fick jag och Sofia skaka hand med jättemånga barn. Roligt.

Vi åkte vidare till ett center som Rädda Barnen samarbetade med och där fick vi sitta i en ring med en massa äldre kvinnor och män och utbyta kunskap. Det var en barnrättskommitté som bl.a. har startat två daghem (vi fick titta på båda) för de fattiga barnen i just det området, och det området kan vara bland det värsta jag har sett. Vi fick gå igenom slummen och det hängde elledningar ner bland ”husen”, avloppsvatten rann vid huskanterna och de bodde som sagt bredvid soptippar. 90% av de som bor i det området är invandrade muslimer och förekommer ofta barnäktenskap och flickor uppmuntras inte att gå i skolan. En familj har ca 6-7 barn. Kommitténs mål är att försöka få in barnen i samhället igen eftersom så många barn arbetar som ragpickers/sop-plockare. Barnen kan kort och gott gå till dem när de vill och behöver.

Till lunch åt vi nordindisk mat med Pradeep. Det var Delhicious!:D

Sen tog vi en tur förbi hotellet och vilade innan vi åkte iväg för at titta på Red Fort. Det är ett magnifikt fort och vi såg en ljud och ljus-show på kvällen. Den var ganska långtråkig. Men det gjorde inget för jag och Sofia shoppade galet mycket och vi har blivit bättre på att pruta…

Dansösen och Jothi.
Ett av daghemmen. Barnen går hit i skift.
Utanför Red Fort:

/Suzanna & Sofia


En delh av Delhi

Hello!
Imorse gick vi upp tidigt, åt hotellets näringsrika frukost bestående av omelett och rostat bröd. Har man tur finns det även juice.
Efter den näringsrika frukosten blev vi upphämtade och åkte direkt ut till ett slumområde och fick chansen att se hur Rädda Barnens rullande sjukhus, bestående av en buss som kommer lastad med medicin, fungerade. Det var helt otroligt! Jag har aldrig upplevt något liknande. När vi, tre svenskar helt plötsligt dök upp var det som att tiden stannade. Ingen överdrift. Jag har aldrig kännt mig så utstirrad, speciellt när vi gick in i en slags inhägnad där en massa kvinnor hade något typ av möte, folk stod runt gallret och bara tittade. Vi fick sedan gå runt i området och se hur människorna bodde där, åter igen helt fantastiskt. Så mycket färger.
Efter det åkte vi till en samlingspunkt för Rädda Barnen i just det området och där fanns det även en läkarmottagning. Där drack vi sött te.
Sen åt vi lunch vid Nehru Place. Direkt efter lunchen besökte vi ett såkallat temporärt health-camp som delvis Rädda Barnen driver. Där köade folk i mängder för att få tips och vård. Främst kvinnor och barn. Barnen på det här stället var mycket intresserade, ville gärna vara med på bild och försökte kommunicera med oss. Hela situationen var överväldigande. Vi var imponerade över hur organiserat det var i det stora tältet eftersom det var så himla mycket människor och barn som sprang omkring. Det här området låg bredvid en avlastningsplats för lastbilar så det var väldigt smutsigt och ohygieniskt. Det finns bl. a. inget rent vatten vilket leder till att sjukdomar och infektioner sprids lättare. Nyblivna mammor får främst hjälp i det här tältet då de inte alltid vet hur de ska hantera sina nyfödda såsom hur man ska amma, det är inget självklart för dem de första dygnen.
En rolig sak var att vi såg babianer gå runt bland husen.
Senare på dagen fick vi träffa Thomas Chandy som är generalsekreterare för Rädda Barnen i Indien. Vi hade ett väldigt intressant samtal och vi ska träffa honom imorgon igen då det är Diwali-firande på kontoret. Det ser vi fram emot mycket och vi har shoppat lite indiska kläder nu på kvällen:)
Sonia, Ramha och jag:)
Sofia försöker förstå Shushma:)
Bilderna är för tillfället i fel ordning, nedifrån och upp är rätt;)

/Suzanna och Sofia

Måndag i New Delhi

Hej hej!
Idag har vi besökt två olika skolor samt Rädda Barnens kontor i New Delhi.
För det första vill jag uppmärksamma att trafiken här är helt galen. Om man kör på en 3-filig väg så har indierna gjort det till en 7-filig väg. Och mitt i allt kan en ko komma gående eller en hel familj. Man har dessutom tur ifall bilen man färdas i har säkerhetsbälten. Nu tillbaka till dagen:
På morgonen åkte vi alltså till kontoret och fick lite kött på benen om vad vi skulle göra och få se under dagen. Vi besökte först en skola 2 minuter från kontoret dit föräldralösa gatubarn gick. Mötet med barnen var helt otroligt! Särskilt rörd blev jag av en 13-årig pojke som hette Tony. Han hade tatueringar på hela armarna och log aldrig. De andra barnen var väldigt glada och ville gärna använda våra kameror, något Sofia inte alls ville:)
Den andra skolan var ett något finare av projekten. Dit gick fattiga barn. Det var en tydlig skillnad mellan de båda skolorna, den här var mer organiserad och barnen hade uniform. Vi fick sitta framme vid den svarta tavlan och ställa samt svara på frågor. Den bästa frågan kan ha varit: "Why are you so white?".
Lite bilder från dagen:
/Suzanna & Sofia

RSS 2.0